Kontaktlencsék

Mikor érdemes kontaktlencsét választani?

A szemüvegviselők nagy része találkozik olyan élethelyzettel, mikor szemüvege akadályozza őt. Sportoláskor, vagy szórakozás közben gyakran merül fel az igény egy olyan megoldásra, amely a tökéletes látás biztosítása mellett nem jelent semmiféle kényelmetlenséget. A kontaktlencse olyan láthatatlan látáskorrekció, mely korlátlan szabadságot biztosít viselőjének, miközben korrigálja látását. A lehetőségek tárháza korlátlan. Szinte mindenki szemére illeszthető kontaktlencse. A szemvizsgálat során nem csak a dioptriát kell megállapítani, hanem figyelembe kell venni a viselő életstílusát, igényeit, szemének sajátosságait.

A kontaktlencsegyártók nagy választékban kínálnak megoldást mindenki számára.

Napi viselet:
Minden lefekvés előtt ki kell venni a lencsét, azt kellő gondossággal tisztítani, öblíteni és fertőtleníteni szükséges. Éjszakára gondoskodni kell a lencsék előírás szerinti, szakszerű tárolásáról. Léteznek napi, kéthetes, havi kihordású kontaktlencsék. Minél rövidebb kihordású a kontaktlencse, viselése annál higiénikusabb.

A szemünk sajátosságai meghatározzák a választott lencse típusát (könnytermelés mértéke, görbület, oxigénáteresztés, érzékenység)

Éjszakai viselet: 
Csak a szakember tanácsára, az éjszakai viseletre alkalmas lencsék előírásszerű viselése engedélyezett, kizárólag rendhagyó esetek kezelésére (például kempingezés, szórakozás alkalmával)

A kontaktlencse illesztése:
Kivétel, vagy behelyezés előtt mindig és alaposan mosson kezet!

Mindig a kontaktlencse felhelyezése után kezdjen el sminkelni, és csak a lencse kivétele után kezdjen hozzá a smink eltávolításához.

A kontaktlencse viselés kényelme, komfortérzete csökkenhet fogamzásgátlók szedésének kezdetén, valamint a terhesség vagy menopauza ideje alatt, illetve erős dohányzás esetén. A fenti esetekben az illesztő szakember vagy szemorvos által ajánlott nedvesítő szemcseppeket kell alkalmazni.

Hasznos tanácsok kontaktlencseviselőknek:

Kérjük, hogy a megfelelő használat, viselés és karbantartás érdekében tanulmányozza ezt a kezelési útmutatót és tartsa be annak ajánlásait, előírásait. Fokozottan ügyeljen az ápolási és higiéniás szabályok betartására!

 • A kontrollvizsgálatok időpontját mindig pontosan tartsa be!
 • A lencséket a szavatossági idő lejárta után használni tilos!
 • A lencséket ki kell dobni a szakember és az útmutató javaslatának megfelelően.
 • A kontaktlencsék az idő múlásával a viselet során beszennyeződnek, ezért növekedhet a sérülések és a fertőzések kockázata.
 • A lencsék kihordási ideje, a felbontástól számított felhasználhatósági ideje.
 • Tilos a kontaktlencsét csapvízben tárolni! A vízzel a kontaktlencsét fertőző mikroorganizmusoknak tesszük ki.
 • A lencsék legtöbbjét elalvás előtt ki kell venni.
 • A lencsetárolókat havonta cserélni kell!
 • Tárolás során a lencséket mindig nedvesen kell tartani!
 • Haladéktalanul cserélje a lencsét, ha az elszakad, elszennyeződik, vagy ha a szeme fertőző betegséget kapott!
 • A kontaktlencsét a szemgyulladás fennállása alatt viselni tilos!
 • A kontaktlencsét, a lencsetartót és az ápolófolyadékot, a visszafertőzés veszélye miatt, tovább használni tilos.
 • Az általános szemcseppeket tilos a kontaktlencsékkel együtt használni.